Waarom een samenwerking niet loopt zoals je wilt

Gepubliceerd door Marge op

Bloggen kan ook therapeutisch werken! Ha!

Een samenwerking lukt niet altijd. Dat kan om verschillende redenen zijn. Als je mij een beetje kent, weet je dat ik hou van afspraken maken en afspraken ook vooral nakomen.

Wanneer je dit niet doet, is dat voor mij wel een eerste signaal. Een samenwerking is gelijkwaardig, dat betekent ook dat jouw voorwaarden gelden. Je hebt een onderneming gestart, daar horen normen en (kern)waarden bij. Hou die altijd dichtbij.

Mijn deal breakers:

  • Afspraken niet nakomen.
  • Meer energie kwijt zijn dan je terugkrijgt.
  • Geen budget voor mij, maar investeren in de gekste dingen.
  • Advies van mij niet aannemen, maar wel van Jan en Alleman (wie de fuck dat ook is).

Bovenstaande gebeurt dus wel als je niet oplet of niet naar jezelf luistert.
Het is weer een leermoment.

Een samenwerking kan niet werken als de andere partij geen rekening houdt met jouw kernwaarden. Dan moet je direct stoppen. Deed ik dat? Nee! Niet dat ik er spijt van heb, maar ik weet nu wel dat ik zoiets niet meer doe.

Als ik in het product en de persoon geloof, wil ik er zoveel voor doen, dat ik toch soms mijn eigen principes opzijzet. Dat is niet goed! Helemaal niet, maar dat is een potje lastig. Je wilt iemand zo graag helpen, maar soms wil diegene helemaal niet geholpen worden.

Mixed feelings als je in zo’n samenwerking zit. Je blijft proberen, tegen beter weten in, je verandert de manier van samenwerking om het toch nog nieuw leven in te blazen, tegen beter weten in. Tot je op een punt komt, dat je er emotioneel van wordt. Dan ben je al te laat. Je wilde zo graag! Je probeerde zo hard, maar toch krijg je de deksel op je neus.

En heus, dat gaat iedereen overkomen, maar hoe langer je bezig bent met je bedrijf hoe meer je leert, hoe beter je weet welke samenwerking wel werkt én vooral welke niet goed voor je is.

Wat voor mij belangrijk is:Waarom een samenwerking niet loopt zoals je wilt

  • blind vertrouwen
  • eerlijkheid
  • respect
  • transparant
  • humor

Zonder vertrouwen geen samenwerking, nooit, never. Afspraken op papier zetten is geen overbodige luxe maar dat je van elkaar op aan komt, is cruciaal. De basis van een samenwerking.

Eerlijk zijn tegen elkaar. Onrecht en oneerlijk zijn, ben ik zwaar allergisch voor. Dan pas je niet bij mij. Voel ik me gepiepeld dan is het klaar, voor altijd. Dat is iets waar ik echt niet tegen kan en wat ik een ander nooit zal aandoen.

Ik ben een open boek, misschien soms wel te open. What you see is what you get. Wel meer, niks minder. Ik ga voor duizend procent en verwacht dat ook terug. Ik sta voor je klaar, geef je advies, help mee, denk mee, wat dan ook. Ik ben hier op de wereld, ook om anderen te helpen. Daar word ik gelukkig van, maar dan wil ik wel respect.

Het klinkt allemaal wel heel serieus, hè? Maar ik neem mijn werk ook serieus. Maar ik hou ook van lol maken, grappen maken, tussen de regels door lezen, het randje opzoeken. Met mijn creativiteit kom ik tot de gekste ideeën, het zal je verbazen. Maar humor is een belangrijk onderdeel in mijn bedrijf. Zonder humor kom ik de dag moeilijker door. Samen met jou lol maken, is nog veel leuker! Het gezegde ‘work hard, play hard’ komt ondertussen je keel uit, maar het hoort er zeker bij. Hard werken, hard genieten.

Dit blog is heel persoonlijk. Een samenwerking loopt stuk, daar heb ik last van, doet pijn. Maar mijn verstand en gevoel zeggen dat ik dit moet doen, voor mezelf kiezen, om daarna weer te kunnen shinen.

We gaan hier allemaal doorheen, de één misschien wat vaker dan de ander. Hoeft niet altijd met eigenwijsheid te maken te hebben (of ben ik nu eigenwijs) want je wilt zo graag helpen, dat je aan jezelf voorbij gaat. Dat moet stoppen! En wel nu!

Meer over een eerlijke en oprechte samenwerking lees je in mijn pinnetjes.

Liefs van Marga

Categorieën: Blog

0 reacties

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *